A CRS-ek, parti állomások olyan tengeri rádióállomások, amelyek figyelik a vészhelyzeti rádiófrekvenciákat, koordinálják a rádióforgalmat, szükség esetén továbbítják a hajó-hajó és hajó-part üzeneteket (amelyeket vételi problémák miatt esetleg nem sikerült a címzettekhez eljuttatni). A legtöbb parti állomásnak vannak olyan, távirányított adó-vevő rendszerei is, amelyekkel megnövelik az adott állomás környezetének VHF DSC (A1-es körzetbeli) lefedettségét.

A CRS-eknek sokszor olyan berendezései (rádió-iránymérői) is vannak, amelyekkel a rádiójelei alapján meghatározható egy hajó helyzete.

Vannak olyan parti állomások is, amelyek MRCC (Maritime Rescue and Coordination Center) vagy MRSC (Maritime Rescuse Sub Center) jogosultságokkal rendelkeznek, és így SAR (Search And Rescue, kutatási-mentési) műveleteket is szervezhetnek.

Ezen túlmenően vannak olyan parti állomások is, amelyek NAVTEX CRS-ként is működnek, MSI közleményeket (navigációs figyelmeztetéseket, időjárási figyelmeztetéseket, előrejelzéseket) sugároznak a NAVTEX információs rendszeren keresztül.

A következő térkép a brit szigetek és észak-nyugat Európa körzetében működő CRS-eket fogja össze. Minden állomáshoz feltüntettük a hozzá tartozó MMSI-t is. A fekete vonalak a távvezérelt CRS-ek közötti összeköttetést jelzik. Azokat a partmenti területeket, amelyeken folyamatos VHF DSC lefedettség van, piros színnel jelöltük (ezek a GMDSS szerint A1 tengeri területeknek).


1
Az összes CRS térképét a következő linkeken találhatod meg:
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM