Szimplex: olyan üzemmód, amelyben a vevő és az adó is ugyanazt a frekvenciát használják. Ilyenek a 12-es és a 16-os csatornák. Ezeken a csatornákon egyszerre adni és venni nem lehetséges, viszont mindenki hall mindig mindent. Emiatt is, leginkább segély-, sürgősségi-, biztonsági- vagy rutinhívások indításánál, közérdekű információk továbbításánál (révhajó, kikötők kommunikációja is ilyen) használjuk.

Vidd az egeret az egyik hajóra vagy a parti állomásra, és nézd meg, ki hallja az onnan sugárzott adást!

Duplex üzemmódban hajók a parti állomással forgalmaznak, elsősorban kikötői műveletekkel, útvonalakkal kapcsolatban. A duplex csatornán a hajó által mondott információt csak a parti állomás hallja, viszont minden hajó, amelyik az adott csatornát figyeli, hallja, amit a CRS mond. Például, a 23-as csatorna szabadon felhasználható duplex csatorna. A parti állomás a 161,75 MHz-en ad, és a 157,15 MHz-en vesz. Ez azt jelenti, hogy két parti állomás nem tud egymással beszélni a 23-as csatornán (amit az egyik ad, azt a másik nem veszi). Sőt, a hajók sem tudnak egymással beszélni (ami jól is van így, hiszen nem arra találták ki ezt a csatornát). A duplex csatornákon lehetséges egyszerre beszélni és hallani, amit a másik fél mond, hiszen két külön csatornán folyik a kommunikáció. Az ehhez szükséges technikai felszerelés (két antenna, duplex szűrő, duplex rádió) azonban jellemzően csak nagyobb hajókon van meg.
Vidd az egeret az egyik hajóra vagy a parti állomásra, és nézd meg, ki hallja az onnan sugárzott adást!

Az olvasó most joggal kérdezheti, hogy mi értelme ennek az egésznek, miért nem egyszerűen szimplex minden csatorna. A válasz: azért, hogy bizonyos helyzetekben a normál telefonhoz hasonló kapcsolatot lehessen létrehozni és egyes, érzékenyebb információkat ne hallhasson mindenki.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM