DSC riasztások (DSC Alerts) – a 70-es csatornán csak a DSC-vel szerelt rádiók automatikus adattovábbítása zajlik, RT, azaz beszédcélú használata tilos (a legtöbb rádiókészülék nem is engedi kiválasztani).

RT hívások (RT calling) – a 16-os csatorna csak a vészhelyzeti, sürgősségi, biztonsági, rutin hívásokra (illetve ilyen hívások kezdeményezésére) használható. Az olasz partok mentén hajózva (is) érhetik meglepetések az embert, főleg éjszakánként, ettől eltérő céllal is használják a hajósok ezt a csatornát.

Szabadon felhasználható - CRS (Public correspondence) – menetben lévő hajók és földi telekommunikációs hálózatok összekötésére, VHF rádiók tesztelésére, SAR műveletek koordinációjára, időjárásjelentések közvetítésére, navigációs figyelmeztetések továbbítására, útjelentések leadására, orvosi segítségnyújtás, tanácsadás intézésére használható munkacsatornák. Az egyes speciális felhasználásokat a megadott csatornákon kell kezdeményezni (pl. valaki orvosi tanácsot kér - a CRS kijelöl a szabadon felhasználható csatornák közül egyet, és a segélíhívó csatornáról erre a munkacsatornára kerül át a kommunikáció, szabadon hagyva a segélyhívó csatornát).

CG (Coast Guards, parti őrség) - elképzelhető, hogy a CRS szerepét tudja betölteni ott, ahol nincs parti állomás. Ezt úgy érik el, hogy az ezen a csatornán zajló kommunikációt parti telekommunikációs hálózatokkal kötik össze.

Kikötői műveletek (port operations) - A kikötőmesterrel, révkalauzokkal (pilot hajók), vontatók, hajóforgalom-követő szolgálatokkal történő kommunikációra fenntartott csatornák.

Hajó-Hajó (Inter-ship) – hajók egymás közti kommunikációjára fenntartott csatornák.

Fedélzeti kommunikáció (On Board Communication) - Fedélzeti, hordozható VHF készülékek (kézirádiók) segítségével történő kommunikációra fenntartott csatornák.

Boat Marinas – Kikötéssel, behajózási információkkal stb. kapcsolatos kommunikációra fenntartott csatornák. Angliában ilyen a 80-as csatorna. Elképzelhető, hogy egyes, földrajzilag elkülönölő területeknek saját csatornáik vannak, például a CH M (157.850 MHz) és a CH M2 (161.425 MHz) "magán" csatornák, amelyeket az angol törvényhozás rendeletileg a kedvtelési hajósok és kikötőik használatába adott.

MSI (Maritime Safety Information) – ideértjük az időjárás-előrejelzéseket, a navigációs figyelmeztetéseket, a SAR információkat. Általában beszédként továbbítják ezeket az információkat (nem könnyű megérteni, gyakorolni kell) a parti állomások vagy a parti őrség rádiósai. Az időpontok lehetnek előre publikáltak (pl. minden délben időjárásjelentés), de az is lehet, hogy a 70-es csatornán DSC hívás előzi meg a különleges bejelentéseket. Az Adrián hajózva, a Split-i kikötőmesteri hivatal (Harbour Master's Office) a 67-es csatornán időjárásjelentés megy folyamatosan horvát, angol, német, olasz nyelveken. Egész évben, minden 10 percben leadják ezeket a rögzített információkat, helyi idő szerint háromszor, 0700, 1300, 1900-kor frissítve sugároznak rövid helyzetjelentést, 24 órás előrejelzést, légnyomás-változási adatokat.

SAR (kutató-mentő, Search And Rescue) - Kutató-mentő műveletek, környezetszennyezés felszámolása során használt csatorna. Angliában a 67-es csatornát szükség esetén megosztva használhatják hajó-hajó és a parti őrség által kezdeményezett SAR kommunikációra.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM