Mindenkinek, aki GMDSS felszereléseket kezel, a SOLAS egyezmény szerint rendelkeznie kell megfelelő képesítéssel. Ezek a képesítések, tanúsítványok azt igazolják, hogy birtokosuk kompetens, elméleti és gyakorlati tudással rendelkezik, így feljogosítják tulajdonosukat GMDSS készülékek működtetésére. A tengeren a következő rádióhasználati engedélyek adhatóak ki:
  • GOC (General Operator’s Certificate): minden SOLAS hajón előírás, amely a GMDSS A1 tengeri körzeten kívül is jár,
  • ROC (Restricted Operator’s Certificate): minden SOLAS hajón előírás, amely csak a GMDSS A1 tengeri körzetben jár,
  • LRC (Long Range Certificate): minden nem-SOLAS hajón előírás, amely a GMDSS A1 tengeri körzeten kívül is jár,
  • SRC (Short Range Certificate): minden nem-SOLAS hajón előírás, amely csak a GMDSS A1 tengeri körzetenben jár,
  • VHF (Restricted radiotelephone operator's certificate (VHF)): hasonlít az SRC-hez, de csak a VHF DSC rádió kezelésére jogosít fel.
Magyarországon ezek közül a GOC és ROC bizonyítványokhoz létezik szervezett képzés és vizsgáztatás. Ennek a tananyagnak az elvégzésével a tanulók kevés további tanulás után képesek lesznek letenni a ROC vizsgát.

A bizonyítványokat az országos hatóságok adják ki, hatósági vizsga (és esetenként tanfolyam) után. A vizsga (részletek, a megkövetelt gyakorlati és elméleti tudást) országról-országra változhat. A bizonyítványokat időkorlát nélkül adják ki, kivéve a ROC és GOC okmányokat (ezeket használják a magyar hatóságok), amelyeket időről-időre meg kell újítani (tanfolyam-látogatási kötelezettséggel).
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM