Ahogyan az autóvezetéshez, a hajóvezetéshez is, a tengeri rádiók üzemeltetéséhez is kell hatósági engedély (jogosítvány). Azoknak, akik a GMDSS A1 körzetben hajóznak és VHF rádiót használnak, legalább egy bizonyos minimum szintű tudásról kell számot adniuk. Ez a GMDSS SRC (Short Range Certificate), a magyar előírások szerint ehhez hasonló tartalommal a korábbi ROC (Restricted Operator Certificate) bizonyítvány.

A tananyagot fejezetekre osztottuk. Az első fejezet a GMDSS alapjait tárgyalja, míg az utána következő fejezetek a GMDSS A1 tengeri körzetben előírt berendezések használatának elméletét és gyakorlatát veszik sorra. Ezek az eszközök a következők:

  • VHF rádió (Very High Frequency, URH rádió),
  • NAVTEX vevő (NAVigational TEleX vevő),
  • EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon - vészhelyzeti helymeghatározáshoz használt rádiós jeladó),
  • SART (Search And Rescue [Radar] Transponder - kutató-mentő műveletekhez használt [radar] jeladó),
  • Rádiótechnikai alapismeretek.

Minden egyes fejezetet kvízkérdések zárnak, így a tanulók értékelhetik az adott fejezetben megszerzett tudásukat.

The SRC course also contains the glossary. Entries in the glossary are available throughout the SRC course by clicking on the linked word(s), for example GMDSS.

A tananyag részét képezi továbbá a szószedet. Ennek elemei a megjelölt szavakra (pl: GMDSS) kattintva jelennek meg.

The SRC course is also supported by two simulators:

  • VHF DSC radio simulator and
  • NAVTEX receiver simulator.

Két szimulátor segíti a tanulást:

A szimulátorok a megfelelő helyeken automatikusan, külön ablakban nyílnak meg. Van viszont arra is lehetőség, hogy bármikor elindítsd valamelyiket a jobb felső, illetve a jobb alsó sarokban az "Ugrás..." funkcióból, vagy a "GMDSS >> SRC áttekintés" weblapról.

A szimulátorok használatának célja, hogy a tanuló aktív szerepbe kerülve gyakorolhasson. Mivel a programok külön ablakban nyílnak meg, a tananyag figyelemmel kísérhető az egyik ablakban, míg a gyakorlás elvégezhető a másikban. Ennek köszönhetően biztosítható a folyamatos (ön)ellenőrzés, a kurzus megszakítása nélkül.


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM