Az SRC tudás nem túl széles körben hozzáférhető, ami nem segíti elő a tudás rendszeres frissítését, pedig a folyamatos szinten tartás létfontosságú, hiszen ritkán fordul elő vészhelyzet a tengeren. A képességek, a tudás folyamatos frissítése a személyzet, az utasok és a szállítmány folyamatos biztonsága miatt elengedhetetlen (habár ez utóbbi biztonsága nem jogi követelmény).

Ezek miatt kezdtük az SRC e-learning tananyag kifejlesztését, elsődlegesen a következő célkitűzésekkel:
  • az SRC kurzusnak ingyenesnek kell lennie,
  • az anyagnak a valódival azonos módon kell bemutatnia, hogyan kell a GMDSS kommunikációs eszközöket használni (és megértetni a tanulóval, hogyan működnek ezek a berendezések),
  • a kurzusnak GMDSS kommunikációs berendezések szimulátorait is tartalmaznia kell, ilymódon aktív részvételre késztetve a tanulókat: nem csak kérdések megválaszolásával adnak számot a tudásukról, szimulátorokon gyakorolhatnak és igazi gyakorlatokkal ellenőrizhetik a tudásukat.

Első anyagunk csak a VHF rádiók kezelésével foglalkozott. 2005-ben készült, és "VHF GMDSS tanfolyam"-nak kereszteltük. Kezdetben csak szlovén nyelven volt elérhető. Olyan népszerű volt anyanyelvi környezetében, Szlovéniában, hogy 2005 végére lefordítottuk angol nyelvre is.

Néhány hónappal az angol változat megjelenése után az anyagot a legjobb kilenc e-learning tananyag közé választották (összesen 443 tananyag közül) a "Kedvenc e-learning anyagom" versenyben (2006.06.16 - elearningeuropa.info, az Európai Bizottság kezdeményezése).

Mindeközben elkezdtük az "EGMDSS" projektet, azzal céllal, hogy pusztán VHF tanfolyam helyett teljes SRC anyagot kínáljunk, 8 nyelvre lefordítva. 2006 elején az EU Leonardo da Vinci programjához próbáltunk csatlakozni, augusztusban megszületett a döntés az "EGMDSS" projekt EU támogatásáról.

Az SRC kurzus, amelyen részt fogsz venni, a Spinaker d.o.o. 3 évnyi munkáját tartalmazza. A projekt EU által támogatott részében az összes résztvevő mintegy másfél éven át dolgozott.

Ezt az anyagot szakértők segítségével folyamatosan frissítjük. Biztosan vagyunk abban, hogy az anyag segítségedre lesz

  • a felkészülésben az SRC (Short Range Certificate) vizsgára, illetve a jelenlegi magyar szabályok szerinti ROC vizsgára,
  • a tudásod felfrissítésében, vagy
  • egyszerűen csak abban, hogy megtanuld kezelni ezeket az eszközöket..

M.sc. Tomaž Gregorič

EGMDSS projektvezető

ügyvezető igazgató / Spinaker d.o.o.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM