Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η ασφάλειά σας στη θάλασσα όταν πλέετε σαν επαγγελματίας ή ερασιτέχνης σε σκάφη αναψυχής όπως ταχύπλοα, θαλαμηγούς ή ιστιοπλοϊκά. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σώσει τη ζωή σας σε περίπτωση κινδύνου ή έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα.

Είστε στα ανοιχτά με ένα σκάφος και βρίσκεστε σε κίνδυνο ή σε επείγουσα κατάσταση, π.χ. το σκάφος αναποδογύρισε ή βυθίζεται. Τι θα κάνετε; Στοιχηματίζω ότι κάποιοι από εσάς θα βγάλουν το κινητό τους και θα καλέσουν βοήθεια. Ωστόσο στη θάλασσα το κινητό δεν είναι ο σωστός τρόπος σήμανσης συναγερμού. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε σήμα στη θάλασσα, ούτε έχετε αρκετό απόθεμα μπαταρίας σε περίπτωση κινδύνου. Επιπλέον οι ομάδες διάσωσης δε μπορούν να εντοπίσουν τη θέση σας με τη χρήση του κινητού. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν βασίζεστε μόνο στο κινητό.

Μόνο όταν βρεθείτε σε κατάσταση κινδύνου θα σκεφτείτε ότι έπρεπε να είχατε παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα βασικών γνώσεων για τα διάφορα εργαλεία που υπάρχουν σε ένα σκάφος, για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με άλλους όταν χρειάζεστε βοήθεια στη θάλασσα. Τουλάχιστον παρακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα θα κατανοήσετε τα βασικά του εξοπλισμού.

Το GMDSS (Παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα κινδύνου και ασφάλειας) σημαίνει συναγερμό όταν προκύπτει κάτι επείγον στη θάλασσα. Μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περιλαμβάνει κέντρα στη στεριά και σκάφη στην κοντινή σας περιοχή κι έτσι χρειάζεται βοήθεια. Χρησιμοποιούνται πολλά εργαλεία για επικοινωνιακούς σκοπούς και αυτά θα αναφερθούν στο πρόγραμμα.

Ο εξοπλισμός, οι προδιαγραφές μεταφοράς του και η χρήση του είναι βασικά στοιχεία του GMDSS, που από μόνο του αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύμβασης SOLAS (ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα) του IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Η σύμβαση SOLAS είναι βασικό στοιχείο των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ο βασικός σκοπός του GMDSS είναι να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια στη θάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών και των υλικών ζημιών.

Οι κανονισμοί για τις ναυτικές επικοινωνίες θεμελιώθηκαν μετά την περίφημη τραγωδία του Τιτανικού. Ο Τιτανικός βυθίστηκε κατά το παρθενικό του ταξίδι μετά από σύγκρουση με παγόβουνο. Επέζησαν περίπου 700 άτομα κυρίως χάρει στις προσπάθειες των δύο ασυρματιστών του που κατάφεραν να ζητήσουν βοήθεια από δύο κοντινά σκάφη. Πέθαναν όμως περίπου 1.500 άτομα γιατί δε μπορούσε να κληθεί το κοντινότερο σκάφος (το Λέιλαντ), γιατί είχε τελειώσει η βάρδια του ασυρματιστή του μετά από 12 ώρες.

Οι προδιαγραφές μεταφοράς εξοπλισμού για όλα τα θαλάσσια σκάφη που υπόκεινται στη SOLAS εξαρτώνται από τη θαλάσσια περιοχή του GMDSS στην οποία κινούνται. Εσείς το πιθανότερο είναι να πλέετε μέσα στη Θαλάσσια Περιοχή GMDSS A1 εντός εμβέλειας του VHF (Πολύ Υψηλή Συχνότητα) DSC (Ψηφιακή Επιλεκτική Κλήση) ενός CRS (Παράκτιος Ραδιοσταθμός), άρα απέχετε το πολύ 30 NM από την ακτή και το πιθανότερο είναι το σκάφος σας να διαθέτει ένα θαλάσσιο ασύρματο VHF και ίσως έναν αναμεταδότη ραντάρ έρευνας και διάσωσης (SART), ένα θεσιδεικτικό ραδιοφάρο έκτακτης ανάγκης (EPIRB) και ένα δέκτη τηλεγραφίας στενής ζώνης με απ'ευθείας εκτύπωση (NAVTEX). Τα σκάφη που δεν υπόκεινται στη SOLAS δεν επιτρέπεται να έχουν τέτοιο εξοπλισμό, αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή σας είναι προτιμότερο να τον έχετε παρά όχι.

Όπως οι απλοί οδηγοί χρειάζονται άδεια για να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο και οι χειριστές θαλάσσιων ασυρμάτων χρειάζονται άδεια. Ο χειριστής ενός ασυρμάτου VHF που πλέει εντός της Θαλάσσιας Περιοχής GMDSS Α1 πρέπει να έχει πιστοποιηθεί κατά ενα ελάχιστο πρότυπο. Αυτό το πρότυπο είναι το GMDSS SRC (Πιστοποιητικό Μικρής Εμβέλειας).

Αυτο το πρόγραμμα σας βοηθά να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις του SRC για τις οποίες πρέπει να κάνετε αίτηση στην κατάλληλη εξεταστική αρχή της χώρας.


M.sc. Tomaž Gregorič

υπεύθυνος έργου EGMDSS

διευθυντής

Spinaker d.o.o.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM