În cadrul serviciului global de avertizare pentru navigație WWNWWS (World Wide Navigation Warning Service) suprafața oceanelor este împărțită în 21 de zone geografice numite NAVAREAs (NAVigational AREAs) care sunt identificate prin numere romane și includ stații de coastă NAVTEX identificate printr-o singură literă din alfabet de la A la Z.

NAVAREAs
Limitele NAVAREA ale WWNWS

Administrația însărcinată cu colectarea și distribuirea MSI pentru a acoperi întreaga suprafață maritimă NAVAREA este cunoscută drept coordonatorul NAVAREA.

NAVAREA

Coordonator NAVAREA

I

United Kingdom

II

France

III

Spain

IV

United States of America (East)

V

Brazil

VI

Argentina

VII

South Africa

VIII

India

IX

Pakistan

X

Australia

XI

Japan

XII

United States of America (West)

XIII

Russia

XIV

New Zealand

XV

Chile

XVI

Peru

XVII

Canada

XVIII

Canada

XIX

Norway

XX

Russian Federation

XXI

Russian Federation

Coordonatorii NAVAREA

Detalii despre stațiile de coastă (CRS) NAVTEX pot fi găsite în ALRS Volumul 5 și Lista UU a stațiilor de coastă și a stațiilor de servicii speciale (Lista IV)

NAVAREA world map
Harta acoperirii globale NAVAREA

Serviciul WWNWS acoperă 3 niveluri de avertizare:
  • Avertismente NAVAREA: sunt emise de către un coordonator NAVAREA și includ informațiile necesare celor care pleacă pe ocean pentru a naviga în siguranță. Acestea acoperă în principal rutele principale de transport maritim și zonele offshore din zona A3 GMDSS, deci nu sunt transmise prin intermediul sistemului NAVTEX, ci prin satelit și/sau HF NBDP. În zona A4 GMDSS, acestea nu sunt transmise prin sistemul NAVTEX, ci doar prin HF NBDP.
  • Avertismente COASTAL: sunt emise de un coordonator național și includ informațiile necesare tuturor navelor pentru navigarea în siguranță într-o zonă dată. Acestea acoperă zone de până la 400 NM de la o stație de coastă (CRS) NAVTEX, dar în limitele convenite cu coordonatorul național adiacent.
  • Avertismente LOCALE: sunt emise de un coordonator local; de exemplu, o autoritate portuară sau un port. Acestea includ informațiile necesare pentru navigația în siguranță în apele portului sau pe ape inshore, informații de care navele care navighează în largul oceanului nu au nevoie.
Pentru avertismente meteorologice, fiecare zonă NAVAREA este sub-împărțită în zone METAREA. Zonele METAREA sunt de obicei împărțite în zone maritime pentru difuzarea prognozelor meteo folosind radiouri INMARSAT-C (EGC), NAVTEX, VHF, MF/SSB și HF/SSB. În principiu, o zonă a mării nu ar trebui să se încadreze în două sau mai multe zone METAREA iar denumirile zonelor maritime ar trebui, în măsura posibilităților, să se refere la locații sau zone geografice cunoscute. Unele țări (de exemplu, Italia) își folosesc în continuare numele proprii pentru zona lor de mare atunci când folosesc radiouri NAVTEX, VHF sau MF locale.
metarea
Zone METAREA în zona NAVAREA III
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM