Puterea maximă în regimul de putere mare (high power) care poate fi emisă legal de un radio marin VHF este de 25 wați. Când este disponibilă o comunicare VHF fiabilă, adică pentru intervale mai mici de 10 NM, este perfect satisfăcător să fie utilizată o putere mai mică a transmițătorului. Avantajul pentru utilizator este că se consumă un curent mai mic din baterie și durata de utilizare a acesteia va fi mai mare. Principalul avantaj al utilizării unei puteri mai mici este că prin reducerea razei în care pot fi auzite transmisiile navei se permite celorlalte nave care se află la câteva mile nautice distanță să folosească același canal VHF. Un alt avantaj important este posibilitatea de a evita efectul de captare explicat mai jos.

Din aceste motive, toate radiourile marine VHF trebuie să poată transmite la o putere redusă la 1 watt (low power). Cu antena VHF situată într-o poziție cât mai ridicată sunt posibile distanțe mari de comunicație care depășesc 5 până la 10 NM chiar și de pe cea mai mică barcă.

Atunci când selectați canalul 15 VHF sau 17 VHF doar pentru comunicații la bord, puteriea trebuie trecută la valoarea redusă.

Când este folosită alocarea de canale SUA în afara apelor teritoriale ale SUA trebuie folosită setarea de putere redusă.




Plasați mouse-ul pe vas și verificați cine aude transmisia prin radiourile VHF de pe nava aleasă

Efectul de capturare

Când un radio nu este utilizat ca transmițător el este un receptor simplu și se va acorda pe cel mai puternic semnal pe care îl recepționează. De exemplu, la 1 NM distanță de nava noastră sunt două nave care transmit pe același canal în același timp. Una dintre ele transmite la putere mare și alta la putere mică. Numai semnalul de la nava care transmite cu putere mare va fi auzit de nava noastră.

Din acest motiv, ar trebui mai întâi să încercați să transmiteți cu putere redusă și numai dacă nu reușiți, încercați cu putere mare.