Indicativul de apel este un atribut alfanumeric unic care aparține navei și este similar numărului de înmatriculare al unei mașini. Indicativul de apel permite identificarea distinctă a două nave cu același nume. Indicativul de apel este util când numele navei este greu de înțeles. Poate fi folosit într-o procedură de identificare în oricare din modalitățile de comunicare.
Identificatoarele de apel sunt alocate de autoritățile competente din țara de înregistrare a navei și pot fi înregistrate într-o bază de date cu informații despre navă și proprietarii acesteia, etc.
Dacă o navă nu are propriul său identificator de apel, proprietarul navei trebuie să solicite indicativul de apel de la autoritățile corespunzătoare, înainte de instalarea oricărui echipament de comunicații pe navă.
Fiecare identificator de apel începe cu prefixul alfanumeric al indicativului de apel care indică naționalitatea, de ex. prefixele alocate Marii Britanii sunt 2, G, M, VP-VQ, ZB-ZJ, ZN-ZO ȘI ZQ. Prefixul este urmat de obicei de 2 sau 3 caractere alfanumerice.
De exemplu, indicativul de apel al navei Queen Mary 2 a companiei Cunard Lines este W6RO.
Stațiile de coastă (CRS) care folosesc comunicații terestre au propriul identificator de apel și pot fi apelate prin radioul oricărei nave.
De exemplu, stația de coastă Niton din Marea Britanie are indicativul de apel GNI.
Toate prefixele identificatoarelor de apel sunt disponibile în anexe.
Identificatoarele de apel ale tuturor tipurilor de nave și stații de coastă (CRS) sunt disponibile pe site-ul ITU (www.itu.int/ITU-R/go/mars/en) în baza de date MARS (Maritime Mobile Access and Retrieval System). Aici pot fi găsite detalii pentru fiecare navă cu un post de radio înregistrat. Baza de date include date despre indicativul de apel al unei nave, codul numeric de identificare MMSI, numerele Inmarsat și multe altele.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM