Svet je razdeljen na 24-urne časovne cone, vsaka je široka 15º . Sredina cone 0 gre po poldnevniku, ki poteka skozi Greenwich, zato se ta cona tudi imenuje po Greenwichu (GMT) ali uradno koordiniran univerzalni čas (UTC). Cone so oštevilčene od 1 do 12 vzhodno od UTC in od -1 do -12 proti zahodu. Meja med +12 in -12 je mednarodna datumska meja. Nekatere države si prilagodijo časovne pasove in ne sledijo priporočenemu sistemu (na primer v Indiji časovni pas obsega 5 ur in 30 minut, medtem ko je Nepal v pasu 5 ur 45 minut). Veliko držav zaradi varčevanja spomladi uvede poletni čas.

Vsaka ladja ima svoj lokalni čas. Običajno je enak času države, kjer se ladja nahaja, med plovbo ladje med pristanišči v drug časovni pas poveljnik določi trenutni lokalni čas. V radiotelefonskih komunikacijah morajo operaterji uporabljati enotni čas - UTC, ki je bil prej znan kot GMT. UTC se priporoča tudi v lokalnih komunikacijah. Namesto izraza UTC se lahko uporabi Z (izgovorjeno kot ZULU); na primer: "ONE FOWER FOWER SIX ZULU", za čas 1446 UTC.

Samo v primerih lokalnih komunikacij, kjer ne more priti do nejasnosti glede cone, se lahko uporabi lokalni čas, vsaki predstavitvi časa pa je treba dodati izraz "po lokalnem času". Primer: 13:46 po lokalnem času se izrazi kot 1346 ali "ONE THREE FOWER SIX: po lokalnem času."